DE WOLFHOND.......KARAKTER

wolfhonden hebben een zeer goede socialisatie nodig om uit te groeien tot een goed uitgebalanceerde hond.Wees bewust dat de schuwheid een overgeërfde eigenschap van de wolf is, eigen aan de soort. Alleen wanneer je dit zelf goed opvangt, zal jouw wolfhond uitgroeien tot een zelfbewuste ,stabiele hond waar je overal mee kan komen. Mensen die absoluut geen schuwheid wensen, heb ben alle kansen dat hun wolfhonden juist wel schuw uitgroeien. Logisch, daar deze mensen , zelfs onbewust, steeds zullen reageren op paniek van hun hond, en zo signalen doorgeven aan hond dat er inderdaad reden is om voorzichtig te zijn. De wolfhond is een sociale hond, en zij wensen mee te draaien in de familie. Wij verkiezen dat ze mee in huis wonen . Een wolfhond wil je om samen mee te leven. Zij geven heel veel liefde en zijn heel aanhankelijk.

Werken met je wolfhond doe je alleen voor het plezier.Met veel geduld en vindingrijkheid kan je een redelijke gehoorzaamheid verkrijgen. Leg echter nooit druk op je wolfhond, volhardendheid en doorzettingsvermogen zijn wel vereist om er te geraken. Je kan aan gehoorzaamheid, agility e.d. doen. Ben je nieuwsgierig hoever je met je wolfhond in een discipline kan geraken, en je bent bereid om daar de beste school voor te zoeken dan moet je wel alert zijn en zeker geen dingen doen, waarvan je denkt dat die indruisen tegen de wolvenaard van je hond. Er zijn immers veel “wolvenkenners” die het beter weten, en het vraagt veel moeite om het vertrouwen van je wolfhond terug te krijgen eens dat men dat beschaamd heeft. Zelf heb ik met 2 Saarloos wolfhonden in een reddingshonden club gezeten, waarvan er één zelfs op niveau 1 is geraakt. Men zal echter nooit met een wolfhond aan het “echte” werk kunnen deelnemen.

 

Je beseft dat je een dier in huis haalt dat veel aandacht eist. Zij worden niet graag alleen achtergelaten. sommigen kunnen hier heel slecht tegen, en men dient dan ook voorzorgen te nemen, als men ze dan al eens moet achterlaten. Met hun wolventanden raken ze bijna overal door. Als er dan al eens iets vernield is dan slik je even, en bedenkt dat het je eigen schuld is dat het voor je wolfhond bereikbaar was. Ze wennen aan een bench van jongs af aan kan een oplossing bieden. Of een hondensit, zo kan je ook met een gerust hart de deur achter je sluiten. .Een wolfhond is heel vindingrijk en kan aan bijna alles aan waar hij zijn zinnen op gezet heeft. kasten en deuren openen,zelfs als men ronde klinken gebruikt, zelfs de microgolfoven is een kleinigheid voor hen, . Ze zijn zeer snel en pikken zelfs het eten uit de pan terwijl je erbij staat, bijna iedere wolfhondenbezitter kan je hierover sterke verhalen vertellen .Je moet de doordachtheid en schranderheid van de wolfhond wel appreciëren. Je zoekt zelf oplossingen om jouw dief te snel af te zijn, dus ...je moet slimmer zijn dan je hond. Als je dit niet kan accepteren, neem dan geen wolfhond, want dan wordt je totaal gek.

 

De wolfhond heeft redelijk veel beweging nodig.Op wandeling kan je misschien je wolfhond los laten. Hou er wel rekening mee dat de wolfhonden goede jagers zijn, die in groepsverband jagen en dat men deze honden nooit echt onder controle heeft. Wolfhonden zijn normaal heel sociaal, in roedelverband echter durven ze zich nog al eens tegenover vreemde honden keren als een groep. Ook mountainbikes najagen vinden ze zalig. Ga je veel wandelen met hem, dan hoef je niet echt een grote tuin te hebben. Het is wel heel belangrijk dat je de omheining aanpast. 2 a 3 meter hoogte is geen probleem voor een wolfhond, springt hij niet, dan klimt hij er over als een kat. Het zijn ook ongelofelijke gravers. Hou daar dus rekening mee !Een elektrische afspanning op uw omheining kan veel problemen voorkomen. Een mooi gazonnetje, en veel leuke plantjes in de tuin is een utopie.

Wolfhonden kunnen enorm ruien. In de ruitijd is het een hopeloze strijd die je niet kan winnen . Je hangt altijd vol met haar, en telkens je de vloer netjes hebt schoongemaakt, komen de volgende haarvlokken je al vrolijk weer tegemoet gevlogen.

dit is van 1 borstelbeurt

schuwheid
stuk bijten

beweging en huisvesting

gehoorzaamheid
Sommigen wolfhondenpups kunnen zeer voedsel gericht zijn , om te voorkomen dat je later niet in de buurt van hun eten kan komen, is het belangrijk om ze als pup vanuit de hand te voederen, en als je een bot geeft, dit zelf ook vast blijft houden, zodat ze jouw aanwezigheid in de omgeving van voedsel niet bedreigend vinden.
voedsel
Met kinderen zijn ze als ze daar van jongs af aan goed mee gesocialiseerd zijn ongelofelijk geduldig en liefdevol. Zoals met alle honden mag men nooit de wolfhond en kind alleen laten!
kinderen
Wees er steeds van bewust dat de schrik van wolven nog steeds in de meeste mensen ingebakken zit, en zelfs als er niks gebeurt, dan zullen de mensen het gebeuren meer opblazen, omdat het hier over wolfhonden gaat. Provoceer nooit een gebeurtenis waarvan je later spijt van kan hebben. Hou in risico volle gebieden je wolfhond aan de leiband.
Terug naar index

 

 

 

 

 

 

Waarom een wolfhond? Heel veel mensen zijn gefascineerd door wolven. Deze mooie dieren spreken tot ieders verbeelding. De gratie waarmee ze zich voortbewegen,hun liederlijke gezang dat golvend hun gemoed verwoord, de manier waarmee ze onderling communiceren, dit alles maakt de wolf voor liefhebbers tot een uitverkoren beest in de natuur. En daar hoort hij ook thuis. Voor hen die toch een stukje van deze mythe in huis willen halen, is de wolfhond een godsgeschenk. Op deze pagina kan je  checken in hoeverre je gelukkig zou kunnen zijn met een wolfhond.