soorten wolfhonden
HYBRIDEN / WOLFHONDEN
Een wolf hybride/hond is het resultaat van een kruising van een wolf met een hond. De wolf en de hond behoren tot dezelfde soort nl. Canus Lupus familiaris, het woord hybride past hier dus niet. We spreken dus over wolf honden. Het grote verschil met bestaand wolfhonden rassen is dat men hier kruisingen heeft met verschillende soorten wolven en honden rassen, zoals Malamute, Husky of Duitse herders , etc... zodoende kan men geen garanties geven over uiterlijk of karakter eigenschappen. met een % geeft men aan hoeveel wolf deze honden dragen. Men kan als stelling nemen dat hoe hoger het percentage wolf , hoe meer wolfachtige eigenschappen zich zullen vertonen met een moeilijkere handelbaarheid, dieren met een middel en hoger percentage zijn enkel voor eigenaren bestemd zijn die al een rijke ervaring opdeden met wolfhonden. Het is zeer belangrijk een fokker te zoeken die wolfachtige stabiele honden fokt.
INLICHTINGEN
Shenandoah België
De Indian (singing) dog
Lang voordat de Indianen paarden hadden waren de Song Dogs al aanwezig. Ze werden gebruikt voor de jacht, als herder, trek en pakdier, waakhond en babysitter. De American Indian dog is intelligent, loyaal, trouw, instinctief en kan terughoudend zijn tegenover vreemden. De Indian singing dog heeft een hele expressieve lichaamstaal en communiceert met zijn hoge piepstem, waardoor het lijkt of hij zingt. Hij hecht zich sterk aan een persoon of 1 familie en kan heel goed overweg met kinderen. Zoals wolfhonden kan de Indian dog zeer moeilijk herplaatst worden. Deze hond zal snel leren als je het maar met geduld doet, ze werken graag en worden ook o.a. ingezet voor flyball, behendigheid, sledesport, frisbee en dogscootering. De Indian Dog heeft voldoende beweging nodig, maarals een echt roedeldier wil hij altijd graag bij je in de buurt zijn. Dit zeer speciale ras is niet geschikt voor iedereen !
INLICHTINGEN
Indian dog registry Nederland
SAARLOOS WOLFHOND
SPENCER WOLFHOND
W ij noemen onze wolfhonden ook wel de Amerikaanse wolfhonden . Dit enkel en alleen maar om een aanduiding te geven waar de oorsprong van onze wolf honden ligt, en niet om voor te doen dat ze een ras zijn. Het is juist het feit dat ze tot op heden zoveel verschillende soorten wolven en honden in zich hebben, dat ons hoop geeft dat ze nog een gezondheid bezitten die ontbreekt bij de tot ras gefokte wolfhonden. Op aanvraag van de fokker noemen wij onze wolf honden nu Spencer wolf honden, als aanduiding dat zij uit deze lijn komen, en om verdere verwarring met andere lijnen uit Amerika te voorkomen. Wat ons allen vooral aansprak aan deze kennel, was dat deze fokker een enorm goed evenwicht heeft gevonden tussen een heel wolfachtig uiterlijk en karakter, maar toch heel handelbare en vooral heel betrouwbare wolf honden fokt. We raden de mensen aan om voordat zij aan dit avontuur beginnen goed uit te kijken dat ze bij een goede fokker terecht komen.
INLICHTINGEN
Shenandoah BelgiŽ
De oorsprong van dit ras is een kruising tussen wolf en Duitse herder. Saarloos wolfhond teven zijn 60cm tot 70 cm, de reuen 65cm tot 75cm. Er zijn 3 kleuren, wolfsgrauw, bosbruin en wit. De meeste teven staan zoals de wolf 1x per jaar loops, de 1ste keer op hun 2 jaar. Het gehele ras komt voort uit een zeer nauwe fok basis. Mede daar de populatie klein is, is het moeilijk een goede en gezonde fok basis te behouden. Saarloos reageert alert en voorzichtig t.a.v. hem vreemde personen en omgevingen. Ze hebben net zoals de meeste wolfhonden een zeer goede socialisatie nodig . Wat bij deze honden uitspringt is de liefde en aanhankelijkheid naar hun gezin toe. Ze zijn bijna allen zeer kalme dieren, op oudere leeftijd naar het luie toe.
INLICHTINGEN
welkom bij Saarloos wolfhond NL
Belgische Saarloos wolfhonden vereniging
De Tsjecho-slowaakse wolfhond
Toen TsjechiŽ opsplitste van Slowakije ontstonden er 2 onafhankelijke groepen. De kleur is wolfsgrauw. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en dezelfde intelligentie als de Saarloos. Ze zijn heel aanhankelijk voor hun familie en dieren die hierbij behoren maar met vreemden ( mensen, honden en dieren) kunnen er problemen voorkomen. Hij heeft een grote bezitsdrang en een grote bewakingsdrift. Hij is goed in het speurwerk, gehoorzaamheid en pakwerk. De africhting heeft wel een eigen aanpak nodig. Een jonge Tsjech kan zeer druk zijn en heeft een zeer consequente opvoeding nodig. De Tsjech heeft meer temperament , verdediging en bescherm drift dan de Saarloos, maar heeft dan weer minder bijt remmingen en voorzichtigheid dan deze laatste. De teven hebben vanaf 60 cm schofthoogte, de reuen vanaf 65 cm, zonder een beperking naar boven toe.
INLICHTINGEN
Of mercedes dream
Belgische vereniging CSW
LUPO ITALIANO

Dit ras ontstond in 1966 uit een kruising van wolf/Duitse herder . Hiervoor werd een van de laatste wilde wolven uit de Apijnen van hoog Lazio gebruikt. De ETLI( instantie voor bescherming van de Italiaanse wolf) zorgt onder bescherming van de staat voor de fok en fokbasis van dit ras. Dit om redenen van genetisch behoud. Het is verboden om buiten deze instantie deze wolfhonden te houden of te fokken. Deze wolfhonden worden gratis uitgeleend aan instanties, personen of verenigingen die zich verbinden om ze op te leiden en te gebruiken voor doelen van algemeen nut zoals o.a. reddingoperaties, opsporen van vermiste personen, opsporing van drug en explosieven etcÖHij is bijzonder goed geschikt voor reddingsoperaties in de bergen, bij lawines en rampen, met een grote weerstand tegen weersomstandigheden, honger en dorst. Door hun goede reukzin bij het opsporen van personen of gewonde dieren zijn ze van groot nut voor bos en parkwachters en jachtopzieners. Ze worden ook gebruikt voor alle politiewerk, in de landbouw en het hoeden van kuddes, tegen diefstal en roofdieren, gebruik makend van hun sterke zin voor territorium. Zoals andere wolfhonden gehoorzaamd hij door overtuiging, en niet zoals de hond door slaafsheid. De schofthoogte bedraagt bij mannetjes van 60 tot 70 cm, bij teefjes van 58 tot 65cm.
INLICHTINGEN
lupo italiano vereniging
Dit ras ontstond uit een experiment door de regering in de zestiger jaren. Men was er van overtuigt dat de kruising van wolven met Duitse herders een superieur ras zou geven, de combinatie van de sterkte ,hogere intelligentie , hogere uithoudingsvermogen, en scherpere hoor,oog en reukvermogen van de wolf met het allround temperament en goede trainingsvermogen van de Duitse herder. Frank Catania die 11 jaar ervaring had met het trainen van honden voor militair en private gebruik richtte in 1968 een 5 jarig fokprogramma op met deze kruisingen om wolfhonden te bekomen die gebruikt konden worden door de militairen in de oorlog tegen Vietnam en elders. Maar zoals bij vele andere wolfhonden kruisingen faalde men. Deze wolfhonden waren heel goed in het spoorzoeken, maar hadden geen enkele motivatie om personen aan te vallen of the beschermen. Men zette na 5 jaar het programma stop maar men wilde een nieuw ras creŽren. In 1976 werden sommige van de 50% wolfhonden teruggefokt met Duitse herders. Na een tijdje ontstond uit deze 25% nakomelingen dit nieuwe ras: de Amerikaanse tundra herders hond. Er is een heel strikt fokprogramma, de pups worden opgevolgd door een gecertificeerde persoon die toeziet hoe het uiterlijk en karakter evolueert om zo te kunnen bepalen in welk werkprogramma elke wolfhond individueel past . De Amerikaanse Tundra herdershond is een massieve, sterke verschijning, altijd waakzaam en zenuwachtig heen en weer lopend om elk geluid en beweging in zich op te nemen.

DE AMERIKAANSE TUNDRA HERDERSHOND

Terug naar index
Terug naar index
kennel Fon feriersgard Duitsland
kennel lycanis wolfdog Duitsland
The Southern Breeze wolfranch Florida
world of Cz wolfdogs
wolfdog.org
De Tamaskan
De Tamaskan is ontwikkeld met als doel een hond te fokken die wolfachtig aandoet, maar die het sociale en open karakter van een hond heeft. Het ras is voornamelijk gefokt uit poolhonden en poolhonden kruisingen en hebben slechts een klein deel wolfhond in zich. De Tamaskan hoort een sociale hond te zijn naar mens en dier. Ze gaan doorgaans goed om met kinderen. De meeste Tamaskans gedijen het beste wanneer zij niet de enige hond in het huishouden zijn of weinig alleen hoeven te zijn. Ze zijn geschikt voor verschillende hondensporten en vinden het heerlijk om naast de fiets te rennen en zijn goed in gehoorzaamheid, behendigheid, agility alsook in het trekken van de slede.
INLICHTINGEN
Tamaskan Weylyn NL
Nederlandse Tamaskan club